Bacalah Ayat ini Untuk Lindungi diri Anda dari Fitnah Al Masikh Ad Dajjal !! Sila sebarkan pada semua !!

loading...
by tv14.mySalah satu ‘ilmu atau disebut perkhabaran perkara ‘ghaib’ atau ‘ilmu pengetahuan yang perlu diketahui ialah berkenaan dengan ‘DAJJAL’.

Dajjal Laknatullah akan bermaharajalela di akhir zaman nanti. Ianya disebut sebagai ‘Fitnah Dajjal’, yang menunjukkan sebagai salah satu tanda besar atau alamat kiamat besar yang paling banyak dibahaskan oleh masyarakat. Menurut Yusuf Wabir (periwayat dan tokoh ulama’),

Dajjal ada disebutkan oleh Allah SWT tidak secara terang-terangan disebabkan ia adalah manusia luar biasa paling hina perlu diperlekeh-lekehkan malahan diperkecil-kecilkan kerana tidak ada nilai kepada sesiapa pun, bahkan ianya sesat lagi menyesatkan ummat manusia pada zaman itu. Oleh sebab itu perkara tersebut perlu diketahui oleh semua orang Islam dan memberitahu kepada semua orang bahawa perkara ini tidak boleh tidak pasti akan terjadi.

Adapun untuk menyelamatkan diri dari fitnah Dajjal adalah menetapi kesabaran. Membaca sepuluh ayat pertama dari surat Al- Kahfi, iaitu :

Segala puji bagi Allah yang telah menurunkan kepada hambanya Al -kitab ( Al -Qur’an) dan Dia tidak mengadakan kebengkokan di dalamnya. Sebagai bimbingan yang lurus , untuk memperingatkan akan siksaan yang sangat pedih dari sisi Allah dan memberi berita gembira kepada orang -orang yang beriman, yang mengerjakan amal soleh , bahawa meraka akan mendapat pembalasan yang baik.

Mereka kekal di dalamnya untuk selama- lamanya. Dan untuk memperingatkan kepada orang -orang yang berkata ” Allah mengambil seorang anak ” . Mereka sekali -kali tidak mempunyai pengetahuan tentang hal itu , begitu pula nenek moyang mereka. Alangkah jeleknya kata- kata yang keluar dari mulut mereka, mereka tidak mengatakan (sesuatu) kecuali dusta.

Maka barangkali kamu akan membunuh dirimu karena bersedih hati sesudah mereka berpaling , sekiranya mereka tidak beriman kepada keterangan ini (Al -Qur’an ) . Sesungguhnya Kami menjadikan segala yang ada di bumi sebagai perhiasan baginya , agar kami menguji mereka siapakah diantara mereka yang terbaik perbuatannya. Dan sesungguhnya Kami benar- benar akan mejadikan ( pula0 apa yang di atasnya menjadi tanah rata lagi tandus .

Atau kamu mengira bahawa orang -orang yang mendiami gua dan (yang mempunyai) raqim itu, mereka termasuk tanda -tanda kekuasaan Kami yang menghairankan ? . ( ingatlah ) tatkala pemuda- pemuda itu mencari tempat berlindung dalam gua lalu mereka berdo’a: ” Wahai Tuhan kami berikanlah rahmat kepada kami dari sisiMu dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami (ini)” . ( Al -Qur’an Surat al- Kahfi: 1 – 10).Anjuran untuk membaca sepuluh ayat pertama dari surat Al-Kahfi adalah anjuran dari Rasulullah SAW, sebagai benteng untuk diri agar tidak diganggu dan terkena fitnah Dajjal. Sebab pada saat itu sukar sekali bagi seseorang boleh menyelamatkan diri dari fitnah Dajjal.

Ini menunjukkan begitu kuat dan hebatnya fitnah yang disebarkan oleh Dajjal. Salah satu cara untuk menyelamatkan diri adalah membaca sekerap mungkin sepuluh ayat pertama dari surat Al -Kahfi. Sebagaimana yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW:Barangsiapa di antara kamu yang (hidup sampai) mendapati dajjal, hendaklah dibaca permulaannya surat Al- Kahfi …. ( H.R. Muslim).Penting: Bahwasanya seluruh peristiwa yang menyalahi adat yang dilakukan oleh Dajjal itu bukan kerana kuasa dajjal, melainkan kerana kekuasaan dan kehendak Allah untuk menguji kekuatan iman hamba Nya.

Allah menciptakan Dajjal sebagai makhluk penggoda dan menyesatkan umat yang beriman. Jika hamba tadi benar-benar teguh imannya, dia tidak akan mudah goyah akidahnya walaupun dirinya disakiti, dianiaya, difitnah bahkan dibunuh. Dia tetap teguh memegang keimanannya dan ketaatannya kepada Allah ta’ala.

Segala kemampuan yang dimiliki oleh Dajjal itu bersifat Istidraj, bukan mukjizat atau bukan karamah. Sebab sudah jelas sekali kalau dajjal itu adalah Kafir yang menyesatkan,bukan nabi dan bukan orang yang soleh.

Semua yang dilakukannya itu merupakan tipu muslihat belaka untuk menarik simpati orang lain agar mengikuti jejaknya yang sesat itu. Semoga Allah melindungi kita dari fitnah Dajjal.
Loading...

0 Response to "Bacalah Ayat ini Untuk Lindungi diri Anda dari Fitnah Al Masikh Ad Dajjal !! Sila sebarkan pada semua !!"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close