(7 Foto) Bila Thermometer Pecah Di Rumah..Hati-hati !! Ia Boleh Memudaratkan **Kesan Merkuri Sangat Bahaya !

loading...Dari fb Zsheema Zul...

Sedikit fakta tentang merkuri nih.dikenal juga dengan istilah merkuri unsur (mercury element) Elementa mercury, merupakan bentuk logam dari merkuri. logam ini berwarna perak. Jenis merkuri ini digunakan pada alat-alat laboratorium seperti termometer raksa, termostat, spignometer, barometer dan lainya. Secara umum logam merkuri memiliki karakteristik sebagai berikut, Berwujud cair pada suhu kamar (250C) dengan titik beku (-390C). Merupakan logam yang paling mudah menguap. Memiliki tahanan listrik yang sangat rendah, sehingga digunakan sebagai penghantar listrik yang baik. Dapat membentuk alloy dengan logam lain (disebut juga dengan amalgam)

Sebagaimana diketahui, bahan merkuri adalah bahan yang berbahaya bagi persekitaran dan manusia. Merkuri adalah logam berat yang dapat menjadi pencetus beberapa penyakit berbahaya. Merkuri boleh masuk ke dalam tubuh dan tersimpan dalam darah. Masuknya merkuri kedalam tubuh, dapat melalui makanan atau minuman yang tercemar bahan merkuri. Merkuri metalik dapat masuk kedalam tubuh manusia melalui saluran pernafasan. Termometer merkuri yang pecah merupakan salah satu contohnya. Ketika termometer pecah, sebahagian dari merkuri menguap ke udara. Merkuri metalik tersebut dapat terhirup oleh manusia yang berada di dekatnya.Kalau pecahan termometer merkuri tersebar ke bahan-bahan di dalam rumah, maka secara langsung dapat membahayakan penghuni rumah. Boleh juga termometer pecah dan merkuri tumpah ke lantai. Bila lantai dibersihkan dengan air, maka air bekas pencucian yang tercemar merkuri masuk kedalam saluran drainase, maka merkuri akan mencemari lingkungan.

langkah-langkah sekiranya terjadi kejadian ini;

1. Suruh anak banyak berkumur-kumur. Periksa mulut sekiranya ada luka

2. Buka tingkap, pintu, jika ada aircond kipas tutup semua. Biar udara beredar semulajadi.

3. Jangan Vaccum tumpahan itu.(panas sedutan vaccum buat merkuri senang meruap!) Kalau ada
glove guna glove. kutip merkuri tu perlahan sbb merkuri ni bila disentuh dia pecah-pecah.Lebih baik letak sulphur atas merkuri tu n kutip perlahan.

4. Letak dalam beg kertas/plastik. ikat atau balut semula. Buang atau tanam lebih selamat.

5. Bawalah anak itu ke hospital untuk pemeriksaan...

6. Pantau kesihatan anak dalam masa 2 minggu. Lihat sekiranya ada ciri-ciri mual, muntah, demam atau lemah -lemah tubuh badan terutamanya bahagian kaki.Loading...

0 Response to " (7 Foto) Bila Thermometer Pecah Di Rumah..Hati-hati !! Ia Boleh Memudaratkan **Kesan Merkuri Sangat Bahaya !"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close