Derma Seringgit Pun Alhamdulillah dah , Asal Boleh Ringankan Beban Untuk Rawat Adik Akmalrul ini !!

loading...
Oleh:Intan RohaizatYa Allah...Hilang kata-kata saat menatap wajah adik Akmalrul Haikal. Besar sungguh dugaan kanak-kanak ini. Walaupun sudah 10 tahun menderita penyakit usus kronik, dia masih mampu mengukir senyuman.

Menitis air mata ini melihat gambar-gambar yang dikirimkan oleh ibu adik Akmalrul. Tak terbayang bagaimana anak kecil ini menanggung kesakitan sejak usianya enam bulan sehingga kini. Usus adik Akmalrul membengkak, punggungnya berlubang dan bernanah.

Kami sempat menemu bual ibu adik Akmalrul iaitu Puan Naima...“Akmalrul perlu jagaan khusus, saya tidak boleh meninggalkan dirinya. Dia sekarang ini disambungkan dengan mesin khas untuk minum susu. Ususnya tidak boleh lagi menerima terlalu banyak susu. Saya juga tak boleh memberi susu dengan kadar yang laju. Susu diberikan dengan bantuan mesin yang disambungkan ke dalam perutnya,” ujar Naima menetap di Taman Sri Duyung, Melaka.

Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga. Rawatan untuk Akmalrul boleh dikatakan agak tinggi sedangkan pendapatan Naima dan suami tidaklah sebesar mana. Terutamanya, mereka terpaksa menanggung kos pengangkutan berulang alik dari Melaka untuk ke Kuala Lumpur. Dia hanya seorang suri rumah manakala suaminya bekerja sebagai polis bantuan.“Pernah satu ketika saya cakap kalau Allah hendak ambil dia, ambillah sebab saya sudah redha dan tidak sanggup lagi melihat dia menanggung kesakitan. Sampai begitu sekali fikiran saya. Paling sedih apabila doktor kata otak anak saya mengalami keradangan di mana ada di antara saraf tidak berfungsi dan perkembangannya akan makin merosot kembali seperti bayi. Malah mata kanannya pun semakin kabur umpama buta. Buat masa sekarang, harapan untuknya sembuh tiada. Kami meneruskan rawatan sahaja..."

Selagi boleh tolong hulur, bantulah. Tapi andai tak mampu, boleh viralkan cerita adik Akmalrul agar ada hamba Allah yang lain sudi membantu. Dia sedang bertarung nyawa, mari kita bantu adik Akmalrul. Semoga dengan bantuan kita, adik Akmalrul dapat melakukan rawatan terbaik, sembuh dan menjalani hidup seperti kanak-kanak yang lain.

Bagi sesiapa yang sudi menghulurkan bantuan, boleh salurkan bantuan anda ke akaun Maybank bernombor 169963088736 atas nama Naima Yuzi Mhd Yati, yang amat memerlukan bantuan bagi memberi rawatan terbaik untuk anaknya itu.
Loading...

7 Responses to " Derma Seringgit Pun Alhamdulillah dah , Asal Boleh Ringankan Beban Untuk Rawat Adik Akmalrul ini !!"

 1. Number akaun ni dah tak boleh guna...

  ReplyDelete
 2. Acc dah kena blok. Maybe over limit transaction. Kalau masih perlu bantuan hrp hubungi bank utk aktif semula @ buat altanatif lain. Saving acc trhad x mcm current acc.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Today dah boleh - saya baru cuba

  ReplyDelete

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close